Tuesday, April 21, 2009

Cerita BEsT !! ~ Mari ketahui ttg BULU MATA anda


Diceritakan di Hari Pembalasan kelak,ada seorang hamba ALLAH sedang diadili. Ia dituduh bersalah,menyia-nyiakan umurnya di dunia untuk berbuat maksiat. Tetapi ia berkeras membantah. "Tidak. Demi langit dan bumi sungguh tidak benar. Saya tidak melakukan semua itu".

"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa," jawab malaikat. Orang itu menoleh kekiri dan ke kanan, lalu ke segenap penjuru. Tetapi anehnya, ia tidak menjumpai seorang saksi pun yang sedang berdiri. Di situ hanya ada dia bersendirian. Makanya ia pun menyanggah," Manakah saksi -saksi yabg kau maksudkan? Di sini tidak ada sesiapa kecuali aku dan suaramu."

" Inilah saksi-saksi itu,"ujar malaikat.

Tiba-tiba mata angkat bicara,"Saya yang memandangi."

Disusul oleh telinga," Saya yang mendengarkan." Hidung pun tidak ketinggalan,"Saya yang mencium.

" Lidah menambah,"Saya yang mengisap.
" Tangan meneruskan,"Saya yang meraba dan meramas.
" Kaki menyusul "saya yang dipakai lari ketika ketahuan."" Nah kalau dibiarkan,seluruh anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang pebuatan aibmu itu." ucap malaikat.


Orang tersebut tidak tidak dapat membuka sanggahannya lagi. Ia putus asa dan amat berduka, sebab sebentar lagi bakal dihumbankan kedalam neraka jahanam. Padahal,rasa-rasanya ia telah terbebas dari tuduhan dosa itu. Tatkala ia sedang dilanda kesedihan,sekonyong-konyong terdengar suara lembut dari selembar bulu matanya. "Saya pun ingin mengangkat sumpah sebagai saksi." "silakan." kata malaikat. "Terus terang saja, menjelang ajalnya, pada suatu tengah malam yang lengang, aku pernah dibasahi dengan air mata ketika ia sedang menangis menyesali perbuatan buruknya. Bukankah nabinya pernah berjanji bahawa apabila ada seorang hamba kemudian bertaubat, walaupun selembar bulu matanya dibasahi air matanya, namun sudah diharamkan dirinya dari ancaman api neraka.

Maka saya,selembar bulu matanya, berani tampil sebagai saksi bahawa ia telah melakukan taubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan." Dengan kesaksian selembar bulu mata itu, Orang tersebut di bebaskan dari neraka dan ddihantarkan ke syurga. Sampai terdengar suara bergaung kepada para penghuni syurga:

"Lihatlah, Hamba Tuhan ini masuk syurga kerana pertolongan selembar bulu mata."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...